MIEJSKIE ATRAKCJE - BROWAR Z RESTAURACJA "POD ROZBRYKANYM KUCYKIEM"

    Browar został zbudowany w 1863 r. przez Juliana Sarvara. Browar z restauracją, dobudowaną do niego w 1902r., został nazwany "Pod Rozbrykanym Kucykiem". Pomysłodawczynią nazwy była żona Juliana- Emilia, która w dzieciństwie posiadałą nieznośnego kucyka. Po śmierci J. Sarvara (18 grudnia 1906 r.) właścicielem został Andvarim, najstarszy syn Sarvara, ponieważ po śmierci męża Emilia przeżywała depresję i zamieszkała ze swoją starszą siostrą - Anną.
    Andvarim zarządzał browarem i restauracją przez 2 lata i 3 miesiące. Czas ten był najgorszym, okresem od początku istnienia browaru. Andvarim miał duszę romantyka - nie miał głowy do interesów i nie potrafił skupić się na prowadzeniu biznesu, często wyjeżdżał z Trebun, nie informując o tym swoich braci ani pracowników. Gdy spostrzegł, że firma popadła w ruinę, postanowił oddać go w ręce młodszego brata - Haladira.
    W ten sposób na barki Haladira spadł ciężar przywrócenia dawnej świetności browaru. Zaciągnął on kredyt w banku oraz pożyczył pieniądze od znajomych. Zgromadzone fundusze przeznaczył na modernizację browaru, reklamę w prasie oraz promocję piwa Thre`bn (geneza nazwy jest bardzo prosta: Julian Sarvar zajmował się językoznawstwem plemion Małej Wanty. Postanowił, że marka zostanie nazwana Thre`bn, co w przełożeniu na dzisiejszą mowę oznacza Trebun) na Wielkiej Wancie. Zatrudnił nową, dobrze wykwalifikowaną kadrę. Poczynione inwestycje opłaciły się. Do restauracji zaczęło ściągać coraz więcej mieszkańców i turystów. Promocja piwa na Wielkiej Wancie przyniosła oczekiwane rezultaty. Piwo stało się bardzo popularne; 60% produkcji było eksportowane.
    Dzięki mądremu zarządzaniu Haladira i poczynionym krokom, browar z restauracją szybko zaczął przynosić znaczne zyski. Haladir mógł spłacić zaciągnięty kredyt i oddać pieniądze znajomym. W roku 1921 nowym właścicielem został syn Haladira - Markus, który kontynuował działania ojca. W roku 1959 Markus przekazał browar synowi - Rafaelowi, a restaurację córce - Matyldzie. Dzięki temu podziałowi Matylda i Rafael mogli skoncentrować się na zarządzaniu posiadaną własnością (w ten sposób jedna osoba nie była obciążona ciężarem zarządzania całością). Podział obowiązków przyniósł dobre skutki i jest kontynuowany do dnia dzisiejszego. Obecnie zarządzaniem browaru zajmuje się wnuk Rafaela- Diego, a restauracja znajduje się pod skrzydłami wnuczki Matyldy- Arweny. Można powiedzieć, że firma "Pod Rozbrykanym Kucykiem" jest najbardziej rodzinną w Weblandzie, a może i nawet w Dreamlandzie.



COPYRIGHT © 2004-2008 by